ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΕΤΟΥΣ 2024
καλώς ήλθατε!!!

διαφήμιση τριτων-3rd party adverismentΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΩΝ ΑΓΙΩΝ ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗ

περιγραφήεπεξήγηση χαρακτηρισμού
ΑγιοςΑτομο που ζωντανό ή μετά τον θάνατό του κατατάσσεται στον χώρο των Αγίων από την συνείδηση των πιστών και μνημονεύεται από την εκκλησία κατά τον χρόνο της λατρείας.
ΑνάργυροςΟνομασία που χαρακτηρίζει τα τρία ζεύγη των Αγίων Αναργύρων 1. Κοσμά και Δαμιανού, 2.Κύρου και Ιωάννη, 3. Παντελεήμονα και Ερμόλαου
ΑπόστολοςΗ ιδιότητα του μαθητού του Ιησού Χριστού
ΑσκητήςΟ ζηλωτής ή ο μοναχός που εγκατέλειψε τα εγκόσμια και αφιερώθηκε στον Θεό. Για να επιτύχει την αφιέρωση αυτή ασκείται συνεχώς πνευματικά όπως ασκείται ο αθλητής για να επιτύχει κάποια αθλητική επίδοση.
ΔίκαιοςΟ Αγιος που έζησε πριν την έλευση του Χριστού με την ελπίδα της ελεύσεως του Σωτήρος. Τέτοιοι Αγιοι θεωρούνται οι προπάτορες του Χριστού, οι Θεοπάτορες, οι προφήτες, οι πατριάρχες της Παλαιάς Διαθήκης, οι κριτές, οι βασιλείς που έζησαν κατά την περίοδο της Παλαιάς Διαθήκης.
ΕυσεβήςΟ αφοσιωμένος στον Θεό που με την αγάπη του επιτελεί μια τέλεια λατρεία που εμπνέει την φλογερή προσευχή. Ευσεβής άνθρωπος θεωρείται αυτός που με την πίστη του στον Θεό επιτελεί διαρκώς πράξεις ευσέβειας που συνδέονται με την σχέση του ανθρώπου με τους συνανθρώπους του.
ΖηλωτήςΣτην καινή Διαθήκη πρόκειται για συντηρητικά άτομα που εκλαμβάνουν κατά γράμμα τα μηνύματα του Ευαγγελίου.
ΗσυχαστήςΟι Μοναχοί που ασκούντο στον ησυχασμό κατά τον 14ο αιώνα μΧ στο Αγιο Ορος και επεδίωκαν την ένωση με τον Θεό με την επανάληψη σωματικής ασκήσεως. Οι ησυχασταί συγγενεύουν με τους νηπτικούς. Ο ησυχασμός είναι θεωρία της μοναστικής μακαριότητας που επιζητά την ένωση του ανθρώπου με τον Θεό και προαπόλαυση της μέλλουσας μακαριότητας. Ο τρόπος της ασκήσεως των ησυχαστών σχημάτισε την πεποίθηση ότι μπορεί κανείς να δει το φως με την συνεργασία του πνευματικού οφθαλμού σε συνεργασία με τους εκλεπτυσθέντες σωματικούς οφθαλμούς.
ΘαυματουργόςΟ Αγιος που πιστεύεται ότι θαυματουργεί με την βοήθεια του Χριστού.
ΙεράρχηςΟ Αρχιερέας, ο επίσκοπος.
ΙερομάρτυςΜάρτυρας της Εκκλησίας που ήταν Ιερωμένος
ΙερομόναχοςΜοναχός που είναι και πρεσβύτερος
ΙερότατοςΤίτλος με τον οποίο προσφωνείται ο διάκονος όταν δεν έχει πτυχίο Θεολογικής Σχολής
ΙσαπόστολοςΑγιος της Ορθοδόξου Εκκλησίας που οι πράξεις του είναι ίσες με τις πράξεις του Αποστόλου
ΜάρτυςΟ Αγιος της χριστιανικής εκκλησίας που μαρτύρησε ομολογώντας την πίστη του στον Χριστό. Είναι οι πρώτοι Αγιοι της Χριστιανικής Εκκλησίας
ΜεγαλομάρτυςΜάρτυς που υπέστη πολλά και δύσκολα μαρτύρια
ΝεομάρτυςΟ μάρτυρας που εμπλούτισε το ημερολόγιο της Εκκλησίας κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Επειδή είναι πρόσφατο το μαρτύριό τους γι' αυτό λέγονται νέοι.
ΟμολογητήςΟ Αγιος της εκκλησίας που ομολόγησε το όνομα του Χρηστού κατά την διάρκεια των διωγμών, αλλά για διαφόρους λόγους δεν μπόρεσε να φτάσει μέχρι το μαρτύριο.
ΟσιομάρτυςΟ μάρτυς που προέρχεται από την Μοναχική Πολιτεία.
ΟσιοπαρθενομάρτυςΗ Αγία που προέρχεται από την Μοναχική Πολιτεία και ήταν παρθένος
ΟσιοςΟ Αγιος που προέρχεται από την Μοναχική Πολιτεία.
ΠαρθενομάρτυςΗ Αγία που ήταν παρθένος και ταυτόχρονα υπεβλήθη σε στο μαρτύριο από τους ειδωλολάτρες ή τους διώκτες του Χριστιανισμού.
ΠρεσβύτεροςΟ δεύτερος βαθμός της Ιερωσύνης στην ιεραρχία της Χριστιανικής Εκκλησίας. Οι πρεσβύτεροι θεωρούνται ως οι κανονικοί εφημέριοι των ενοριακών ναών σύμφωνα με το Κανoνικό Δίκαιο και τους νόμους του κράτους. Ο πρεσβύτερος είναι συνήθως έγγαμος.
ΠροπάτωρΟι πρόγονοι του Κυρίου που εορτάζονται στις 11 Δεκεμβρίου και πάντοτε Κυριακή. Αν η 11η Δεκεμβρίου τύχει καθημερινή τότε η εορτή μετατίθεται την προσεχή Κυριακή.
ΠροφήτηςΤο ιερό άτομο της Παλαιάς Διαθήκης που προέλεγε τα μέλλοντα στον περιούσιο λαό ή το ιερό άτομο της Παλαιάς Διαθήκης που προέλεγε την βούληση του Θεού.
ΠρωτόκλιτοςΟ πρώτος των μαθητών του Ιησού Απόστολος Ανδρέας.
ΠρωτομάρτυςΟ πρώτος μάρτυρας του Χριστιανισμού. Το όνομα αυτό δόθηκε στον Αγιο Στέφανο και στην Αγία Θέκλα.
ΣτυλίτηςΟ Μοναχός που επιλέγει ως τόπο ασκήσεως έναν στύλο. Η άσκηση αυτή συνηθιζόταν στον χώρο της Συρίας.


**** τέλος παράθεσης ****


Οροι Χρήσης του κόμβου μας  |  Προστασία Προσωπικών Δεδομένων  |  click here to find us on Facebook το γκρουπ μας στο FB

Copyright © www.eortologio.gr All Rights Reserved.


λέξεις για αποδελτίωση: εορτολόγιο, εορτολογιο, ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ, γιορτη, γιορτή, ΓΙΟΡΤΗ, εορτή, εορτη, ΕΟΡΤΗ, συναξαριστής, συναξαριστης, συναξάρι, συναξαρι, γιορτάζει, γιορταζει, γιορτεσ, γιορτέσ, ποιός γιορτάζει, πότε γιορτάζει, ποιος γιορταζει, ποτε γιορταζει, υπολογισμός, κινητές, γιορτές, κινητες, γιορτες, κινητή, γιορτή, κινητη, γιορτη, κινητών, γιορτών, κινητων, γιορτων, ονομαστική, ονομαστικές, ονομαστικη, ονομαστικες, ονομαστικών, ονομαστικων, Πάσχα, Πασχα, αργίες, αργιες, orthodox, greek namedays, name day, pote giortazo, pote giortazei